Wat is individuele (systeemgerichte) psychosociale hulpverlening?
Soms is samen hulp vragen (nog) niet mogelijk. Of je hebt een vraag waardoor een individuele systeemgerichte hulpverleningstraject mogelijk beter bij jouw situatie past. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer je de enige bent in je relatie/gezin die een hulpvraag heeft.
Of misschien wil je een aantal zaken over jezelf met betrekking tot je gezin van herkomst uitzoeken, zonder dat familieleden er bij betrokken zijn.
Ook kan het zijn dat je geen eigen gezin of partner hebt en je wil uitzoeken waarom je in nieuwe relaties steeds in een zelfde patroon vervalt.
Wanneer?
- Mijn partner is niet bereid om een relatietraject aan te gaan, hoe kan ik hier mee omgaan?
- Ik ben de enige in mijn gezin die moeite ervaart en graag iets wil veranderen, wat kan ik doen?
- Waarom trek ik altijd dezelfde partners aan?
- Als je het idee hebt steeds in nieuwe relaties in hetzelfde patroon te vervallen..
- Ik heb het gevoel te moeten kiezen tussen mijn partner en mijn familie, hoe ga ik hier mee om?
- Ik heb vaak het gevoel dat mijn ouders het nooit goed genoeg vinden wat ik doe. Ik wil me daar graag anders in verhouden maar hoe?
- Hoe kan ik leren mijn eigen keuzes te maken, los van wat mijn ouders daarvan vinden?
- Ik wil graag bij de opvoeding van mijn kinderen het anders aanpakken dan hoe ik zelf ben opgevoed. Hoe zorg ik ervoor dat bepaalde patronen niet worden doorgegeven?
- Ik heb geen contact met mijn familie. Ik merk dat ik hen graag weer in mijn leven een plek zou willen geven. Ik weet niet hoe ik dit kan aanpakken?
In de gesprekken kom je alleen, maar je bent niet alleen. Daarom ligt de focus op je relatie met andere belangrijke mensen in jouw leven. Of het ontbreken daarvan en je wens je wel met anderen te willen verbinden. Het kan bijvoorbeeld gaan over de relatie met je ouders, broers en zussen, of die met je partner en eigen kinderen. Maar ook over collega’s, buren, vrienden. Die relaties waarin jij ervaart dat het nog niet zo gemakkelijk is om je te verhouden tot die ander. In de gesprekken gaan we aan de hand van je doelen op zoek naar oplossingen die voor jou werken. Er zal concreet geoefend kunnen worden met nieuwe mogelijkheden.
Het gaat altijd over jou, je relaties en hoe jij met het leven omgaat en wat jij daarin belangrijk vindt. We onderzoeken samen wat je dwars zit. Wat is het wat je blokkeert in relatie met die ander. Wat is jouw zorg en verlangen? Waar ligt jouw kracht en waar ligt voor jou de grens en dan met name hoe kun je die in dialoog brengen?
We zoeken samen naar de mogelijkheden en oplossingen die bij jou passen en die jouw veerkracht vergroten.