Een taal erbij :

Werken met poppetjestaal: uw verhaal in beeld met duplo en playmobil

Soms is het ingewikkeld om in woorden te vangen, wat van binnen wordt ervaren en beleefd. Of het kan lastig zijn datgene wat gevoeld en ervaren wordt te verwoorden. Hoe kan het dan toch zichtbaar en duidelijk worden? Het werken met Duplo en Playmobil is hierbij helpend.

taal erbij therapie

Het visuele aspect van deze poppetjestaal heeft enorm veel toegevoegde waarde. Door middel van het gebruik van duplo- en playmobil-poppetjes en andere materialen, wordt samen met u gewerkt aan het in beeld brengen van uw verhaal. Dat wat niet gezien en gehoord werd, kan worden (h)erkend.

Krachten en hulpbronnen voor de toekomst worden zichtbaar. Dit werkt ondersteunend bij het werken aan verandering. Naast het feit dat het soms helpend is om met meer afstand letterlijk te kijken naar jezelf, je familie en de dingen waar je tegen aan loopt, is ook bewezen dat het visualiseren van problemen effect heeft op bepaalde hersengebieden. Daar treedt ontspanning op en dit heeft effect op een betere informatieverwerking.

De contextuele benadering kan goed gecombineerd worden met het werken met de poppetjes. Door middel van het neerzetten van poppetjes, die symbool staan voor diverse personen in de context van de cliënt, kunnen verhoudingen en situaties visueel worden gemaakt, waardoor nieuwe inzichten kunnen worden verkregen. Ook de verschillende ‘rollen’ die iemand aanneemt, taken die men op zich neemt en bijvoorbeeld zorgpatronen kunnen zo aan het licht komen.