Rouw- en verliesbegeleiding

Je kunt niet voorkomen dat vogels van verdriet over je hoofd vliegen.. Je kunt wel voorkomen dat ze nesten bouwen in je haar.
Chinees gezegde.

Het overlijden van een dierbare heeft een enorme impact. Er is zo ontzettend veel wat je niet meer samen kunt doen. Emoties, verhalen en gebeurtenissen die je niet meer kunt delen.

Groot en intens verlies kan een aardbeving in jezelf veroorzaken met vele heftige levensvragen tot gevolg. Een gevoel van paniek of intens onbehagen kun je ervaren rondom deze levensvragen. Dit kan direct of nog na verloop van (vele) jaren. ‘Wie ben ik eigenlijk zonder …?

Rouw en verdriet kunnen ook de kop opsteken bij andere vormen van verlies. Denk aan het verlies van relatie door scheiding, verlies van werk, inkomen, huis, vriendschap, gezin, zwangerschap, kinderwens of gezondheid.

Rouwen betekent een verlies trachten op de een of andere manier in te weven in jouw levensverhaal. Daarnaast ook een blijvende verbinding maken met de overledene. Rouwen is ook denken aan je toekomst en een nieuw levenspad uittekenen. Jezelf opnieuw uitvinden zonder .. een andere ‘ik’ soms …

Rouwen is een normale reactie op verlies. Rouwen kost enorm veel energie. Het is letterlijk hard werken soms. Hoe lang de periode van rouw duurt en hoe die verloopt, verschilt per persoon. Het rouwproces is als een vingerafdruk, per mens volstrekt uniek en verschillend. Als je merkt dat de pijn onverminderd blijft aanhouden en het verdriet je dagelijkse leven lam legt, dan is het zinvol om hierover met een ervaren therapeut in gesprek te gaan.